NATOs sikring af luftrummet over Bosnien-Herzegovina

Mrkonjić Grad episoden

Mrkonjić Grad episoden var nedskydningen af et United States Air Force F-16 fly med et bosnisk-serbisk SA-6 jord-til-luft missil nær Mrkonjić Grad i Bosnia-Herzegovina, den 2. juni 1995. Piloten i flyet var Scott O'Grady, der skød sig ud med katapult og blev reddet seks dage senere, den 8. juni.

Filmen Behind Enemy Lines er løst baseret på denne begivenhed.

Piloterne i de to involverede fly var Scott "Zulu" O'Grady kaldet "Basher 52", og Robert G. "Wilbur" Wright kaldet "Basher 51". der var på en patruljeflyvning i Bosnien. Serberne havde i det skjulte flyttet et missilbatteri sydpå for at lægge en fælde for indkomne NATO-fly på patrulje. De tilsluttede batteriets radar i sidste øjeblik, hvorved de to F-16 fly kun havde få sekunder til at lokalisere batteriets position, og affyrede to SAM mod flyene.

O'Grady blev af cockpittet alameret om, at to missiler var på vej, men han kunne ikke selv se missilerne. Det første missil eksploderede imellem de to fly, mens det andet missil ramte O'Grady's fly midtpå. Da hans fly brækkede i stykker, skød han sig ud med katapult.

Da O'Grady landede, afmonterede han sig sin faldskærm og flygtede ind i skovene. Her lagde han sig fladt ned og dækkede sit hoved med hans handsker af camouflagestof, så han ikke umiddelbart kunne ses. Efter et par minutter passerede en dreng og en mand uden at opdage ham, og kort efter en gruppe bevæbnede mænd, der ledte efter ham.

Grady undgik at blive opdaget. Dette skyldes til dels hans militære træning i overlevelse og i at skaffe vand og mad og undgå situationer, der kunne give skader, da han ikke havde medbragt sit overlevelsesudstyr på flyvningen.

O'Grady afventede at kalde over radioen efter hjælp. Han havde lært, at nedskudte piloter ofte blev fanget efter at have kaldt efter hjælp for tidligt, hvorved de afslørede deres position. Først den 6 juni signalerede han sin position med hans radio. Den 8. juni blev han reddet af United States Marines, 24th Marine Expeditionary Unit, fra USS Kearsarge.