Operation Bøllebank
De danske FN styrker havde, efter de katastrofale massakrer på blandt andet den af FN udråbte sikre zone Srebrenica, fået stillet en kampvognsenhed til rådighed, for at beskytte Tuzla, der var en såkaldt sikker zone i det danske ansvarsområde.
De danske kampvogne skulle blandt andet beskytte lufthavnen i Tuzla, der blev brugt til at indflyve nødhjælp. Under et serbisk angreb på en svensk observationspost den 29. april 1994, kom de danske kampvogn i direkte kamp mod de serbiske styrker, i forsøget at komme den svenske observationspost til undsætning.
Den danske FN styrke bestod af 7 leopard 1A kampvogne og en pansret mandskabsvogn. Den serbiske styrke bestod af 3 T-55 kampvogne, panserværn og artilleri. Under angrebet affyrede de danske kampvogn 72 granater mod den serbiske stilling. Til sidst blev et serbisk ammunitionsdepot ramt, og kampene stoppede.
Ifølge nogle kilder mistede serbisk side op mod 150 mand og 3 kampvogne under angrebet, mens serbisk side hævder kun at have mistet 9 mand og inden kampvogne.
Efterspil
De danske styrker var under kommando af oberst Lars Møller, der efter hjemkomst fra tjeneste udgav en bog om hændelsen under titlen "Operation Bøllebank". Lederen af kampvognseskadronen major Carsten Rasmussen kom sammen med Lars Møller i 2016 under kraftig kritik af en gruppe af de danske soldater, der deltog i angrebet. Gruppen af soldater rettede i særdeleshed kritik af lederskabet under træfningen og erklærede den officielle beretning fra Lars Møller som værende løgn.
På trods af politisk pres afviste Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen at få sagen undersøgt med henvisning til, at den var forældet.
Kilde: https://www.unprofor.dk/krigen/operation-bollebank