Karlovac Crossing

Karlovac Crossing var et kompleks af flere checkpoints nær og i byen Karlovac, hvorigennem adskillelses zonen mellem de kroatiske og krajina-serbiske styrker gik. Fra sommeren 1993 var FN´s checkpoint bemandet med polske soldater, men senere overtog danskerne dette område i samarbejde med franskmændene.

Karlovac var et af de to eneste forbindelseslinjer mellem den krigshærgede og fri del af Kroatien. Crossingen var meget kontrolleret, og ved passage blev ens ID-nummer og navn ofte skrevet op af serberne, ligesom de fra tid til anden forsøgte at kontrollere vores køretøjer, hvilket de dog ikke havde bemyndigelse til.

Crossingen var periodevis lukket som følge af uoverensstemmelser mellem kroaterne og serberne omkring grænse placeringer, og kunne i den forbindelse være plaget af skyderier med håndvåben eller morter.

Selve byen Karlovac var i visse områder i en meget sørgelig forfatning som følge af intensive bombninger og artilleriangreb.

Kroatiske kampvogne ved Karlovac Crossing

Det var i øvrigt her jeg havde min første ubehagelige oplevelse, idet det serbiske checkpoint truede med at beskyde vores bil fra ikke mindre end to kampvogne. Heldigvis blev det afværget til sidst, da vi fik tilkaldt forstærkninger fra de nærliggende lejre.

Det historiske Karlovac

Selve byen Karlovac er opstået rundt om et fortet Karlovac, der blev bygget i 1579 for at holde tyrkerne ude af det østrig-ungarske rige. Byen var en militær fæstningsby i 200 år, indtil den i 1776 fik civil status. Byen var belejret 7 gange af tyrkiske styrker, men blev aldrig erobret.

Byen har i dag omkring 55.000 indbyggere, hvilket er 20.000 færre end umiddelbart før borgerkrigen brød ud. Den serbiske del af indbyggerne blev hovedsageligt udskiftet med kroatiske flygtninge fra Krajina området.

Når man krydser floden i byen på vej sydpå, finder man - hvor det kroatiske checkpoint var - en lille mindelund med udstilling af forskellige køretøjer brugt under borgerkrigen, foran en ruin.

Kilde: https://www.unprofor.dk/steder/karlovac