Blog, nyheder, artikler og historiske genopslag

Der blev 1. juni 2018 afholdt mindehøjtideligheder i anledning af 25-året for angrebet på nødhjælpskonvoj i Maglaj, der kostede to danske chauffører livet.

Den 1. juni 1993 blev en Røde Kors kolonne angrebet af serbiske styrker, mens de var på vej ind i Maglaj med nødhjælp til den civile befolkning, der var afskåret fra omverdenen.

Under angrebet, hvor serbiske kampvogne affyrede granater mod civile og Røde Kors personel, der havde søgt tilflugt i en tunnel, blev to danske chauffører - Niels Bromand og Jimmi Nyegaard - dræbt og flere hårdt såret. Derudover mistede en mængde civile livet.

Deltagende ved mindehøjtideligheden i Maglaj var blandt andet borgmesteren i Maglaj samt repræsentanter for Røde Kors, skoler og uddannelsesinstitutioner. Der blev lagt blomster ved mindemærket.

Mindesmærke for angrebet i Maglaj

I Danmark blev 25-årsdagen for angrebet markeret ved en mindehøjtidelighed på Kastellet den 6. juni, hvor blandt andet H.K.H. Prinsesse Marie og Forsvarsminister Claus Hjorth Frederiksen deltog sammen med veteraner fra missionen. Også her blev der holdt taler og lagt kranse ved mindesmærket for faldne.

En af de overlevende fra angrebet - Jeppe Jensen, der blev hårdt såret i tunnelen - har senere måtte kæmpe for at få anerkendt de danske nødhjælpschauffører som værende veteraner på lige fod med de danske soldater. Eksempelvis nægtede Forsvaret nødhjælpschaufførerne det danske Veterankort, der fungerer som anerkendelse på den indsats, den enkelte har gjort for Danmark i krigssituationer, da de var udsendt af Beredskabsstyrelsen, der hørte under Indenrigsministeriet og ikke Forsvarsministeriet, som der var besluttet kortet krævede.

Danmark sendte - foruden observatører, soldater og politi - også 153 personer fra Beredskabsstyrelsen til at deltage i blandt andet UNHCR i det tidligere Jugoslavien.

Lastbiler bugseres ud af tunnellen ved Maglaj

UNHCR og angrebet ved Maglaj vedrører som sådan ikke UNPROFOR, da de fredsbevarende styrker, som denne hjemmeside omhandler, ikke var indblandet, men vi var alle på Hold 3 dybt berørte af situationen da vi blev informeret om hændelsen.

Find videoer omkring Maglaj her


Publiceret: 4. juli 2018

Kilde: https://www.unprofor.dk/blog/maglaj-25-aar/28/