Operation Una - indledning til den kroatiske erobring af Krajina

Operation Una startede den 18 september 1995 om natten med store troppebevægelser fra Sisak over Sunja til Dubica og Kostajnica.

Om morgenen kulminerede operationen med et kroatisk angreb ved Dvor kl. 09:30, hvor kroatisk artilleri beskød serbiske stillinger og civile huse på den anden side af Una-floden.

Kort efter blev der også skudt fra Kostajnica og Dudica, hvor D-Coy havde lejr. Serberne svarede igen med mortér og artilleri mod de kroatiske stillinger umiddelbart bag ved FN-lejrene.

Senere blev der skudt med kampvogne, panserværnsraketter og projektilvåben. 2 danske soldater blev dræbt og 7 såret da lejre og observationsposter kom i krydsild.

Den 19 september 1995 blev D-Coy evakueret om eftermiddagen med undtagelse af en vagtstyrke på 20 mand, og om aftenen blev der forsøgt at evakuere Camp Bülow i Kostajnica. Ved denne handling beskød serberne den pansrede mandskabsvogn med røde-kors afmærkninger med motergranater, og sårede yderligere 6 danske soldater. Der blev anmodet om flystøtte fra NATO hos Hærens Operative Kommando i Danmark, hvilket blev afvist.

Om natten lykkedes det imidlertid at få lejren evakueret med 5 pansrede mandskabsvogne i ly af mørket, hvor serberne ikke kunne se køretøjerne og dermed ikke umiddelbart beskyde dem. Ligeledes blev Dvor evakueret samme nat og ud på næste dag, den 20 september, på nær en vagtstyrke på 20 mand, der havde køretøjer til at haste-evakuere sig selv. Mandskabet fra lejrene blev evakueret til en anden lejr ved A-Coy, og de sårede blev herfra via helikopter fløjet til det amerikanske M.A.S.H. i Camp Pleso, Zagreb.

Operationen sluttede den 20 september.


Årstal: 1995