Blog, nyheder, artikler og historiske genopslag

Ratko Mladic var leder for de bosnisk serbiske styrker, der fra maj 1992 kæmpede med det formål at skabe et storserbien, bestående af Serbien og Bosnien-Herzegovina.

Mladic blev i 1995 anklaget ved krigsforbrydertribunalet i Haag for folkedrab, forbrydelser mod menneskeheden og mange tilfælde af krigsforbrydelser, herunder blandt andet terrorisering af civilbefolkningen i Sarajevo med snigskytter og artilleri.

Mladic blev anholdt af serbisk politi i 2011 og udleveret til krigsforbrydertribunalet. Anholdelsen og udleveringen kan ses som et resultat af Serbiens ønske om samarbejde med EU. Tidligere har Serbien nægtet at hjælpe med oplysninger om Mladic, der af mange serbere anses som en folkehelt.

Den 22. november 2017 blev den 74-årige Mladic idømt livsvarig fængsel for 11 ud af 12 tiltaler.

Kort om Mladic

  • Ratko Mladic (født 12. marts 1943) var chef for hærstyrkerne i Republika Srpska, den serbiske del af Bosnien-Hercegovina, under krigen fra 1992 til 1995.
  • Mladic var to år gammel, da hans far blev dræbt af kroatiske fascister. Mladic tog en militær uddannelse og blev i 1970'erne officer i hæren i det daværende Jugoslavien.
  • I 1991 sendte den daværende jugoslaviske præsident, Slobodan Milosevic, Mladic til Kroatien for at slå ned på selvstændighedsbevægelsen der.
  • I 1992 blev han sendt til Sarajevo, hovedstaden i Bosnien-Hercegovina. Han var øverstbefalende under belejringen, hvor hæren beskød civilbefolkningen i byen. Mindst 10.000 døde under belejringen af Sarajevo.
  • Mladic blev siden indkaldt af de bosniske serberes politiske leder, Radovan Karadzic, til at lede kampen for et serbisk Bosnien.
  • Sammen med Karadzic blev Mladic et symbol på serbernes udrensning af bosniske muslimer. Mladic fik tilnavnet "Bosniens slagter" på grund af sin rolle under udrensningerne.
  • Karadzic blev i 2016 idømt 46 års fængsel for sin rolle i blandt andet massakren i Srebrenica, hvor omkring 8000 muslimske mænd og drenge blev dræbt.
  • Mladic blev pågrebet i Serbien i maj 2011 efter 16 år på flugt. Retssagen mod ham blev indledt i 2012 ved krigsforbrydertribunalet for det tidligere Jugoslavien (ICTY) i Haag.

Kilde: BBC, AFP
Publiceret: 22. november 2017

Kilde: https://www.unprofor.dk/blog/ratko-mladic-livstid-for-folkedrab/18/