Tilbage til Krajina 6 år efter krigens afslutning

Krajina 2001

I begyndelsen af Juli 2001 var jeg 14 dage på ferie i Kroatien, og var i den forbindelse en tur rundt i det gamle DanBat område.

Turen gik fra Zagreb over Karlovac til Topusko, videre til Dvor og Kostajnica og slutteligt over Sisak tilbage til Zagreb.

Den gamle Karlovac Crossing lignede til dels sig selv, blot at en "fejemaskine" havde ryddet op. Nogle huse - især de større - var genopbygget. De to hærgede broer var under resturering da vi passerede. Ved det serbiske checkpoint var opført en fin caffebar. Det gamle hus serberne bruge var fuldkommen nedbrændt og stod kun som en tom ramme i et vildnæs af buske.

Det var en rar fornemmelse at komme til Topusko igen. Hotellet summede af livlig aktivitet, men lignede i forbløffende grad sig selv. Tydeligvis havde det genvundet sin status som rekreations-hotel og kurbad, og det vrimlede faktisk med mennesker i hotelområdet. Det gamle hovedkvarter var under ombygning, og havde tilsyneladende ligget uberørt siden FN forlod det. Var fik af håndværkerne lov til at smutte ind og kigge os omkring. Det meste var ved det gamle (de havde fået sat nye døre i og havde fjernet vagtrummet). Den store kirke i Topusko var fuldkommen genopbygget - der kommer snart et "før-og-efter" billede i galleriet. Den mindre kirke var temmelig forfalden.

Vi kørte videre til Dvor, hvor vi spiste frokost i "krydset". Området hvor Dvorlejren havde ligget var svært at få øje på. Jeg navigerede efter de store siloer og skolen, men jeg skulle kgge nøje efter, før jeg erkendte at jeg stod midt i den tidligere lejr. Det eneste der var tilbage, var en bunke smadrede FN-busser, der lå skubbet til side.

Turen gik gennem de mange ghost-towns mod Kostajnika. Landsbyerne husede igen folk, jeg vil gætte på at lidt over halvdelen var komplet genopbygget. Turen til Kostajnika langs floden var meget smuk. Vi gjorde holdt ved den gamle vaskeplads, hvor jeg lige måtte kigge efter for at identificere den igen.

I Kostajnika kom den største overraskelse. Man havde bygget en enorm omfartsvej langs floden, og nærmest spærret det meste af byen af. Ærgeligt! Men vi kunne da skimte, at man ikke havde fået genopbygget ret meget andet end den store kirke, der før blot var en umulig hob af murbrokker. Fik desværre ikke et billede af den. Broen var stadig smadret men der var ved at blive bygget en midlertidig brosektion.

Det lykkedes at finde området hvor lejren i Kostajnika havde ligget. Det var forvandlet til en blanding af park og busholdeplads, og hvis det ikke havde været for den lille port-lignende bygning, der havde udgjort hovedvagten, havde vi ikke fundet det igen.

Tilbage over Sisak var der nærmest ingen spor af krigen.

Det var i særdeleshed spændende at gense alle stederne og hele området, og jeg kan klart anbefale tidligere udsendte at se at komme afsted, hvis man ikke allerede har været der.